۱۷ دی ۱۳۹۷، ۱۴:۲۸

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت:

قیمت برخی فرآورده های نفتی را ۱۳ درصد کاهش دادیم

قیمت برخی فرآورده های نفتی را ۱۳ درصد کاهش دادیم

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: بدلیل کاهش قیمت جهانی نفت و کاهش قیمت ارز برای نخستین بار در ۲۰ سال اخیر نرخ محصولات خاص را ۱۰ تا ۱۳ درصد کاهش دادیم.

به گزارش خبرنگار مهر، ناصر عاشوری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت، در نشست خبری با اعلام اینکه در راستای بقا و سرپا ماندن پالایشگاه ها و صنایع وابسته به آن نرخ فرآورده های خاص تولیدی پالایشگاه را برای نخستین بار پس از انقلاب اسلامی در نتیجه کاهش قیمت جهانی نفت و البته نرخ ارز، ۱۰ تا ۱۳ درصد کاهش دادیم، گفت: شرکت های پالایشی و زیر مجموعه هایی که از محصولات آنها استفاده می کنند، صرف نظر از اینکه خصوصی هستند یا دولتی باید از نظر بخش انسانی، مالی، تولید کمی و کیفی سرپا بماند.

وی با تاکید بر اینکه احداث پالایشگاه و توسعه این صنعت یک اقدام استراتژیک است، ادامه داد: طی ۱۵ تا ۲۰ سال گذشته دولت ها مجوزهای زیادی را برای احداث پالایشگاه های مختلف دریافت کردیم که هیچ یک به ثمر نرسید چون که روش صحیحی در پیش نگرفته بودیم.

عاشوری سهم پالایشگاه ها از نفت تولیدی کشور ۴۰ درصد دانست و افزود: به این ترتیب ۶۰ درصد از تولید نفت کشور به صورت خام فروش می رود. از میزان ۴۰ درصد سهم نفت خام ۱۰ پالایشگاه منتفع می شوند و ۶ فرآورده اصلی را به صورت کارمزدی تولید می کنند. به این معنا که ۶ فرآورده اصلی را تولید کرده و برای فروش در اختیار دولت قرار می دهند و بابت تولید آن کارمزد از دولت دریافت می کنند.

نگاه ملی در قیمت گذاری فرآورده ها نفتی

به گفته دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت از تاریخ ۲۹ مهر ماه سال جاری طبق مصوبه هیات وزیران نحوه قیمت گذاری محصولات خاص تولیدی پالایشگاه ها به عهده این انجمن گذاشته شد. این انجمن نیز برای قیمت گذاری ضمن در نظر گرفتن نرخ های جهانی از فرمول مورد استفاده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی استفاده کرده و ماهانه این نرخ را بررسی مجدد نموده و در اختیار بورس انرژی قرار می دهد. این مصوبه حدودا ۲۰ روز است که عملیاتی شده است.

وی با تاکید بر اینکه برای قیمت گذاری باید نگاه ملی داشت و سود همه زنجیره ای که از محصولات پالایشی استفاده می کنند را در نظر گرفت، تصریح کرد: در نتیجه کاهش قیمت جهانی نفت و همچنین کاهش قیمت ارز ما نیز نرخ محصولات خود را کاهش دادیم چرا که معقتدیم تمام بخش های زنجیره صنعت نفت باید منتفع شوند نه یک واحد خاص پالایشی یا پتروشیمی. به طور کلی موافق سود معقول در فضای شفافی همانند بورس هستیم. به این معنا که متقاضیان فرآورده مورد نظر خود را از بورس خریداری کنند نه به صورت رانتی و زیر میزی.

مصوبه همه جانبه سد راه رانت پتروشیمی ها

عاشوری در پاسخ به خبرنگار مهر درباره ایجاد رانت قیمتی برای برخی پتروشیمی هایی که از فرآورده های پالایشی استفاده می کنند، گفت: دولت باید مصوبه همه جانبه و با ثبات ارائه کند تا به این ترتیب از ایجاد رانت به طور کلی جلوگیری شود نه اینکه مصوبه ای به نفع یک عده و به ضرر عده ای دیگر باشد. البته سازمان حمایت از مصرف کنندگان، شورای رقابت و تعزیرات حکومتی بر نوع قیمت گذاری ها نظارت ویژه دارند.

دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در توضیح وضعیت واگذاری پرحاشیه پالایشگاه کرمانشاه توضیح داد: اگر معتقدیم که دولت نباید بنگاه داری اقتصادی کند، پس باید از واگذاری واقعی واحدها به بخش خصوصی حمایت کرده و مسایل حزبی و حوزه انتخابی را وارد حوزه اقتصادی و ملی نکنیم. به جرات می توان گفت پالایشگاه کرمانشاه موفق ترین پالایشگاه کشور است. طی مدت واگذاری به بخش خصوصی این واحد از زیاندهی درآمده و نه تنها نیروهای سابق را اخراج نکرده است، بلکه جذب نیرو نیز داشته است.

وی در همین زمینه ادامه داد: تولید پالایشگاه کرمانشاه مطابق ظرفیت آن و مطلوب است. این در حالی است که مدیرعامل این پالایشگاه مقرر کرده است که کارگر معمولی این پالایشگاه کمتر از ۳ میلیون تومان حقوق نگیرد و ماهانه نیز بسته حمایتی در اختیار آنها قرار می دهد. علت ایجاد این رفاه این است که یک نفر به طور تمام و کمال تصمیم گیرنده است.

تکلیف را روشن کنید!

عاشوری افزود: نمایندگان مجلس شورای اسلامی و ائمه جمعه استان ها یک بار برای همیشه مشخص کنند که آیا داشتن سرمایه خوب است یا خیر. در حالیکه ایرانیان در گرجستان و ترکیه ۲۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش مسکن داشته اند چرا نباید از این سرمایه در داخل کشور استفاده شده و اجازه خروج آن را بدهیم؟  

این مقام مسوول گفت: در تابستان که مصرف بنزین کل کشور به طور میانگین به ۱۱۳ میلیون لیتر در روز رسید به ناچار میزان تولید سایر محصولات را کاهش داده و ظرفیت آزاد شده را صرف تولید بنزین می کردیم. با توجه به اینکه صنعت پالایش همچنان یکی از سودآورترین صنایع دنیا است، توسعه آن بی شک به نفع اقتصاد کشور است به ویژه اینکه ایران همواره در معرض تهدیدهای تحریمی است و با این وسیله می تواند فشار تحریم ها بر نفت خام را کاهش دهد.

تا اطلاع ثانوی کاهش نرخ نداریم

بر اساس گفته های دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در دنیا پالایشگاه ها را در مجاورت پتروشیمی ها و بالعکس می سازند تا بتوانند نیاز یکدیگر را پوشش دهند، اما درایران این دو واحد از یکدیگر فاصله دارند. متاسفانه حتی از خرید سهام پالایشگاه در کشور ثانویه یا احداث پالایشگاه در کشور دیگری به عنوان ابزاری برای خرید تضمینی نفت خام کشور و دور زدن راحت تر تحریم ها استفاده نکرده ایم.

عاشوری با تاکید بر اینکه تا اطلاع ثانوی به هیچ وجه نرخ محصولات خود را کاهش نمی دهیم، گفت: با وجود شرایط موجود همچنان احداث پالایشگاه توجیه اقتصادی دارد. اگر طی این سال ها با مشارکت در سهام پالایشگاه ها یا احداث آن در کشورهای ثانویه یا فروش نفت به متقاضیان طی قراردادهای بلندمدت، نفت خود را صادر می کردیم می توانستیم لبه تیغ تحریم را کندتر کنیم. این در حالی است که با وجود رابطه مطلوبی که با عمان داریم نتوانستیم از این بستر برای توسعه صنایع پالایشی خود استفاده کنیم.

به عقیده وی توسعه صنعت پالایشی باید مشروط به تولید محصولاتی با ارزش افزوده بیشتر شود. به این معنا که در حال حاضر ۴۰ تولیدات پالایشگاه های کشور را نفت کوره به خود اختصاص می دهد که نرخ آن از قیمت نفت خام نیز ارزان تر است و این رویه باید اصلاح شود تا پالایشگاه ها به سوددهی برسند.

طبق گفته این مقام مسوول قرار است به زودی پالایشگاه آبادان و شازند اراک به بخش خصوصی سپرده شده و در عوض ۲۰ درصد سهام کل پالایشگاه های کشور به دولت عودت داده شود که تمام مصوبه های لازم برای این اقدام دریافت شده و وزارت نفت باید به حوزه انتقال سهام ورود کند. از سویی دیگر باید گفت که با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در آستانه دهه فجر تولید بنزین کشور به ۱۰۵ میلیون لیتر در روز می رسد.

کد خبر 4506401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha